Читај ми!

Суперхероји медијске писмености

Епизода 03: Новине

Јован постаје новинар у часопису "Шљус" и, како су му објаснили, све што треба да ради је да измишља вести. Јован сања о великој популарности коју ће тако стећи али његово одушевљење не деле Милева и Јована које покушавају да му објасне из чега се састоји новинарски позив, шта је новинарска етика, а робот Раденко им омогућава кратко путовање кроз историју новинарства. На крају, Јован постаје жртва лажних вести и на својој кожи осећа последице непрофесионалног приступа новинарству.

У документарном сегменту емисије, група тинејџера са публиком дели своја размишљања о томе: како измишљене вести могу имати последице на живот, како проверавају истинитост вести, коју врсту садржаја гледају или слушају...

ТВ серија "Суперхероји медијске писмености" се састоји из играних, анимираних и документарних сегмената. Намењена је деци и младима, али и општој популацији. Дакле, и дигиталним урођеницима као и дигиталним досељеницима. Серија прати образовне садржаје дефинисане у Приручнику за васпитаче и наставнике о медијској писмености и замишљена је као инспирација и повод за критичко промишљање и разговор не само у кући у кругу породице, већ и на часовима у школи. ТВ серију за Образовно-научни програм РТС-а, у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије, реализовала је Беомедија д.о.о. под покровитељством Европске уније у оквиру пројекта "Подршка медијским реформама у Републици Србији".

Милева - Борка Томовић
Јована - Доротеа Ђанетаки
Јован - Лука Пешић

Уредник серије: Јелена Мицић
Сценариста и редитељ: Илија Гајица
Директор фотографије: Александар Мијаиловић
Монтажер: Обрад Поповић
Музика: Владимир Тошић