Читај ми!

Пројекти железничке инфраструктуре

Приоритет Владе Републике Србије, поред изградње путне инфраструктуре где се гради око 630 km путева, од чега 290 km нових ауто-путева, је и даља модернизација железнице.

До сада је у Србији реконструисано 550 километара регионалних пруга, а гради се и прва пруга за велике брзине између главних градова Србије и Мађарске, тренутно на две деонице од Београда до Старе Пазове и од Старе Пазове до Новог Сада којом ће возови саобраћати брзином до 200km/h.

Екипа емисије Коридори ове недеље обишла је радове на једном од тренутно највећих железничких инфраструктурних пројеката у нашој земљи - изградњи пруге за велике брзине на деоници од Старе Пазове до Новог Сада.

Експерти РЖД-а су почетком овог месеца започели истраживачке радове на железничкој прузи Београд-Б, на деоници Ваљево-Врбница. О овом пројекту као и о пројекту изградње Јединственог диспеческог центра за нашу емисију говори Мансурбек Султанов, директор "РЖД Интернатионал" у Србији.

Поред изградње савремене железничке инфраструктуре, циљ Владе Републике Србије је да наша држава буде премрежена и новоизграђеним аутопутевима и брзим саобраћајницама, али и да буде повезана са својим суседима. Пројекат важан за остваривање тог циља јесте изградња ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница на којем су најинтензивнији радови на изградњи моста преко реке Саве код Шапца.

У емисији говоримо и о безбедности у саобраћају. Возаче ће у наредном периоду очекивати лошији временски услови, путеви ће бити мокри и клизави, а због магле која се обично јавља у раним јутарњим и вечерњим сатима видљивост ће бити све слабија. Стручњаци за безбедност саветују додатни опрез јер ће јесењи тмурни дани, киша, магла и време утицати на возаче и њихове возачке способности много више него што се мисли.

Уредник емисије је Горан Маслар.

Коридори Коридори

Аутор:
Горан Маслар

Емисија о саобраћају и стратегији развоја "Коридори" сваког другог уторка у месецу у термину од 18.30 на програму РТС 2 упознаје нас са актуелним радовима који се обављају на изградњи саобраћајне инфраструктуре у нашој земљи. [ детаљније ]