Читај ми!

Тајне службе Србије

У деветој епизоди документарно-играног серијала "Тајне службе Србије" гледаоци ће се упознати са обавештајним сукобима немачке и британске обавештајне службе у Београду, као и задацима југословенских служби безбедности непосредно пред Други светски рат.

Посебно ће бити интересантно како је стварана немачка обавештајна мрежа у Југославији и шта су Немци користили као поуздану агентурну базу.

У овој епизоди говори се о женама обавештајцима и њиховој улози у обавештајним играма. Детаљније је обрађена улога Вере Пешић која је после неуспелог брака дошла у Београд и стицајем околности прихватила да ради за југословенску обавештајну службу. Познанство са Карлом Краусом, наводним инжeњером хемије и судетским Немцем, у ствари врхунским обавештајцем Трећег Рајха који је дошао у Београд да би елиминисао утицај британске обавештајне службе, довешће Веру Пешић у центар сукоба немачких и британских служби.

Да ли је мајор Угљеша Поповић, као врхунски обавештајац и шеф Сервиса тајне војне обавештајне службе разоткрио прљаву улогу свог оперативца мајора Славка Радовића који је због љубоморе прогањао Веру Пешић и тако је још више приближио Краусу?

Како је Вера Пешић дошла у контакт са партизанским и четничким покретом, и шта је утицало на њену судбину после тога, само су неки од ексклузивних детаља које ће гледаоци имати прилику да сазнају у деветој епизоди.

Централна тема играног дела управо је Вера Пешић, коју игра Ваја Дујовић, мајора Поповића игра Милан Тубић, док је улога мајора Славка Радовића поверена глумцу Александру Лазићу.

Писац сценарија је генерал Светко Ковач, а наратор је глумац Тихомир Станић. Продуценткиња документарно-играног серијала "Тајне службе Србије" је Данка Милошевић.