Читај ми!

Упс! У проблему сам

Када је употреба алкохола и дроге у питању, стручњаци кажу да адолесценти обично почињу са оним што им је доступније, тј. са легалним психоактивним супстанцама.

Tако се са пушењем почиње између 12. и 15. године. Следеће што млади пробају је алкохол. Истраживања показују да млади у нашој земљи пију више него њихови европски вршњаци. Чак 93 процената ученика у Србији пробало је алкохол, а негде 40 пoсто њих барем једном се напило пре 14. године. Када је о дрогама реч, посебно забрињава податак да је сваки десети млади човек пробао неку дрогу, а да није знао о чему се ради.

Зашто су психоактивне супстанце толико привлачне адолесцентима, а њихово конзумирање код млађих од 18 много штетније него код одраслих? Који су фактори ризика за узимање дроге? Нека су од питања на која ће у епизоди "Злоупотреба алкохола и дроге" одговарати неуропсихијатар др Снежана Алчаз из Специјалне болнице за болести зависности и ученици Пете београдске гимназије.

уредник серије: Тамара Вешковић
продуцент серије: Биљана Даутовић
глуме: Нина Срдић Хаџи-Нешић, Ана Нинковић, Николина Кокунешовски, Ђорђе Мишина, Алекса Јовановић, Сергеј Бојовић, Алекса Петровић, Ана Шкиљевић, Андреа Симоновић, Милена Радованчев, Никола Бићанин, Лазар Шљукић, Лука Јовановић и Невена Ескић
стручни консултант: Весна Брзев-Ћурчић
сценарио: Маша Вујошевић, Кристина Ђуковић и Тамара Вешковић
директор фотографије: Милан Станић
сниматељ: Александар Беатовић
фотограф: Гордан Јовић
визуелни идентитет: Марко Рајић и Маша Вујошевић
сниматељ звука: Љуба Јовановић
оригинална музика: Владимир Пејковић
костимограф: Наталија Лукић
сценограф: Александар Цвијановић
дизајн звука: Срђан Филиповић
монтажер: Горан Митровић
редитељ: Маша Вујошевић