Читај ми!

Суперхероји медијске писмености

Епизода 2: Медијске наочаре

Охрабрен знањима из медијске писмености које је стекао пишући домаћи задатак, тинејџер Јован се размеће својим вештинама демонстрирајући лош утицај медија на појединца, прецизније показујући свој утицај путем снимљених информација на формирање мишљења једне бундеве о нездравости кишнице за раст и развој бундева.

Јована је забринута због вести о куци која се заглавила у метроу.

А Милева ради на фином подешавању Медијских наочара - изума помоћу кога се открива: како информације које медији пласирају могу деловати истинито а у ствари нису, зашто начин на који се пласирају вести утиче на примаоца информација, због чега често видимо само оно што желимо да видимо, како се лакше идентификујемо са једном жртвом а често велики број жртава игноришемо.

Испробавајући Милевине Медијске наочаре, Јована разоткрива многе психолошке механизме које користе медији када желе да остваре свој утицај на појединце и групе.

ТВ серија "Суперхероји медијске писмености" се састоји из играних, анимираних и документарних сегмената. Намењена је деци и младима, али и општој популацији. Дакле, и дигиталним урођеницима као и дигиталним досељеницима. Серија прати образовне садржаје дефинисане у Приручнику за васпитаче и наставнике о медијској писмености и замишљена је као инспирација и повод за критичко промишљање и разговор не само у кући у кругу породице, већ и на часовима у школи. ТВ серију за Образовно-научни програм РТС-а, у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије, реализовала је Беомедија д.о.о. под покровитељством Европске комисије у оквиру пројекта "Подршка медијским реформама у Републици Србији".

Милева - Борка Томовић
Јована - Доротеа Ђанетаки
Јован - Лука Пешић

Уредник серије: Јелена Мицић
Сценариста и редитељ: Илија Гајица
Директор фотографије: Александар Мијаиловић
Монтажер: Обрад Поповић
Музика: Владимир Тошић