Читај ми!

Суперхероји медијске писмености

Епизода 1: Медијска писменост

У Милевину радионицу за поправку дигиталних чудеса, свакодневно после школе долазе помало наиван и смотан, али простодушан Јован и његова другарица, тинејџерка модерног облачења, срдачна и бистра Јована.

Јован је жртва своје медијске неписмености. Милева му, уз помоћ свог поузданог робота Раденка приређује праву медијску превару, сличну оној коју је чувени редитељ Орсон Велс, 1938. године приредио слушаоцима радио таласа. После Милевиних, Јованиних и Раденкових објашњења, иако емотивно уздрман, Јован добро разуме значење појма и важност стицања вештине медијске писмености. Уз све то, Јован је принуђен да чује и здраворазумске савете своје бабе и њене мудре пријатељице како да не остане "дигитални магарац". Али, осим Јована, и други тинејџери одговарају на њихова бројна питања о томе шта су медији, коју врсту медија користе, да ли се и колико критички односе према садржајима које примају, а колико су одговорни за оне садржаје који сами шаљу и деле.

ТВ серија "Суперхероји медијске писмености" намењена је деци и младима, али и општој популацији. Дакле, и дигиталним урођеницима као и дигиталним досељеницима. Серија прати образовне садржаје дефинисане у Приручнику за васпитаче и наставнике о медијској писмености и замишљена је као инспирација и повод за критичко промишљање и разговор не само у кући у кругу породице, већ и на часовима у школи. ТВ серију за Образовно-научни програм РТС-а, у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије, реализовала је Беомедија д.о.о. под покровитељством Европске комисије у оквиру пројекта "Подршка медијским реформама у Републици Србији".

Милева - Борка Томовић
Јована - Доротеа Ђанетаки
Јован - Лука Пешић

Уредник серије: Јелена Мицић
Сценариста и редитељ: Илија Гајица
Директор фотографије: Александар Мијаиловић
Монтажер: Обрад Поповић
Музика: Владимир Тошић