Читај ми!

Риба у вама

У фосилима давних створења крије се фантастична прича. Она је делом записана у нашој ДНК, и открива нам тајну о људском телу и због чега изгледа баш овако.

Професор Нил Шубин води нас на путовање у историју људског тела, која траје дуже од 3 милијарде година. Његове истраживачке експедиције од крајњег севера америчког континента до срца пустињске Африке бациле су ново светло на сагледавање порекла сисара, рептила, водоземаца, риба.

У три епизоде мини серијала "Риба у вама", Нил Шубин разоткрива еволуцију човека пратећи трагове људског тела, далеко у прошлости, пре него што су први становници мора потражили ново станиште на копну. Испитивањем фосила и генетичког материјала, Шубин нам је показао да наше шаке заправо потичу од пераја праисторијских риба, да нам је глава организована попут давно изумрлих предака риба без чељусти, а гени су нам у огромном проценту слични бактеријама и црвима. Његово откриће фосила рибе са лактовима и вратом, било је "карика која је недостајала" за разумевање везе између морских створења и становника копна.

Спремите се да отпутујете уназад кроз време удаљеним гранама нашег породичног стабла. Упознаћете веома необичне ликове који чине породицу за коју нисте знали да је имате. Погледајте узбудљиву научно-документарно-авантуристичку причу која ће заувек променити ваш поглед на прошлост, садашњост, па и будућност људског организма.

Први део мини серијала "Риба у вама", на програму је у уторак, 17. новембра у 21.48 на РТС 2.

Одабрала Марија Стевановић