Читај ми!

Тајне службе Србије

У осмој епизоди документарно-играног серијала "Тајне службе Србије" гледаоци ће се упознати са радом југословенских служби безбедности пред Други светски рат.

Током 1937. године у саставу Другог обавештајног одељења Главног генералштаба формирана је строго конспиративна и легендирана служба за војну контрашпијунажу која је названа М-одсек. Већ наредне године уместо овог одсека формиран је Сервис тајне војнообавештајне службе, С-ТВОС који је у иностранству деловао као обавештајна, а у земљи као контраобавештајна служба.

С-ТВОС је блиско сарађивао са британском и француском обавештајном службом, а водио прави обавештајни рат са немачким службама које су покушавале да Југославију прикључе Тројном пакту или да припреме услове за агресију на њу. Након капитулације Француске, немачким службама су се супротстављале југословенска и британска обавештајна служба.

Гледаоци ће се упознати са акцијом Шилер, као једном од акција које је водила југословенска против немачке обавештајне службе. У центру сукоба био је наш ловачки авион ИК-3, за кога је лично Хитлер тражио податке. Како су ти подаци сачувани и друге занимљиве детаље сазнаћемо управо у овој епизоди.

Биће интересантни и подаци о раду нашег обавештајног центра у Берну, посебно до сада непознати подаци о посредним контактима британских и немачких служби и њиховом утицају на Југославију.

У играном делу појављују се глумци Милан Тубић и Александар Лазић којима је поверена улога мајора Угљеше Поповића односно мајора Славка Радовића.

Писац сценарија је генерал Светко Ковач, а наратор глумац Тихомир Станић.

Продуценткиња документарно-играног серијала "Тајне службе Србије" је Данка Милошевић.