Читај ми!

Витаманија - Смисао и бесмисао витамина

Милијарде људи широм света потроши стотину милијарди долара на додатке исхрани, међу којима су најзступљенији витамини. Да ли су сви витамини безбедни за свакодневну употребу? Да ли их треба узимати тек тако, без консултације са лекаром?

У освит 20. века много људи боловало је од болести које се данас ретко срећу, као што су бери-бери, рахитис, скорбут. Веровало се да је њихов узрок присуство нечег штетног, микроби или отрови. Међутим, неки су посумњали да су оне последице недостатка. Да у храни постоји нешто више од обичних угљених хидрата, протеина и масти.

Пре нешто више од једног века, пољски биохемичар, др Казимијеж Функ је то и доказао. Нову групу "за живот неопходних једињења", назвао је витаминима.

Многа научна истраживања показала су да узимањем витамина у таблетама можемо бити здравији. То је допринело брзом развоју једне гране фармацеутске индустрије, која је из године у годину све јача.

Опет, (новије) студије нам говоре да синтетички витамини немају готово никакав позитиван утицај на наше здравље. И да претеривање са витаминским таблетама може да нам (у најмању руку) нашкоди.

Коме веровати, када у свакој иоле снабдевенијој продавници мешовите робе можемо купити витаминске додатке у овом или оном обликиу? Да ли су ови производи безбедни? Да ли су "природног" порекла, и самим тим нешкодљиви? На који начин се контролишу пре изласка на тржиште? Да ли треба да их на своју руку користимо, и дајемо деци?

На ова питања одговоре тражи др Дерек Милер, научник и отац, у документарној емисији "Витаманија - смисао и бесмисао витамина" (2018, дистрибутер Off the Fence), која је на програму у уторак, 10. Новембра у 22.35 на РТС2.

Одабрала:  Марија Стевановић