Читај ми!

Хемија разбија митове: Заблуде о млеку

Ако сте чули (и поверовали) да је нешто добро само зато што "долази из природе", да је јако добро за ваше здравље да једете само сирову храну, не пијете млеко али да узимате зеолит или петролеј или чист лимунов сок "наште срца", размислите још једном.

Овакве тврдње, од којих нас дели само пар кликова на интернет претраживачима, наука није потврдила. Међу њима има и опасних. Јер звуче истинито. Аутори популарних текстова о новим, чаробним лековима (дијетама, стиловима живота) итекако умеју да буду убедљиви. И да нас одвуку на стрампутицу. Да обострану вирусну упалу плућа пожелимо да лечимо ракијаним облогама и љутом туцаном паприком. Да не пијемо млеко и не једемо хлеб јер су отровни. А да тешке болести лечимо сировом храном, содом бикарбоном, зеолитом или петролејом.

Заблуде умеју да узму данак- у здрављу, међуљудским односима, новцу. Неке од њих раскринкавамо у новом серијалу Редакције научног програма "ТВ Хемија- Хемија разбија митове". У томе нам помажу др Зоран Вујчић, професор Хемијског факултета у Београду, и Спасоје и Станоје Хемића, велики обожаваоци истине и интернета.

Прва епизода "Заблуде о млеку", на програму је у петак 06.11. У 17,45 на РТС2

Уредник серијала Марија Стевановић
Редитељ Милица Митровић
Сценарио Бранислава Стефановић
Стручни сарадник проф др Зоран Вујчић