Читај ми!

ТВ фељтон: Бранка Катић - Радост играња

Бранка Катић је једна од наших највољнијих глумица.

Њена биографија бележи 75 наслова, а њена необична глумачка харизма радост играња. Сведено, а страсно и раскошно, увек са искреном, детињом заиграношћу одиграла је све те роле. Бранка је мајстор ноншаланције и виртуоз радовања.

Са 14 година је дебитовала у филму Није лако са мушкарцима, а након дипломирања на Академији у Новом Саду, у класи Радета Шербеџије, наступала је на позоришним сценама у Суботици, Новом саду и Београду. Живи у Лондону, али је можемо срести и на београдским улицама, где се често враћа својима да понекад и овде ради.

Њене значајне улоге су у филмовима Ми нисмо анђели, Тамна је ноћ, Убиство с предумишљајем, Фалсификатор, Јагода у супермаркету... Била је једна од наших најангаживанијих глумица. Након филма Црна мачка, бели мачор Емира Кустурице почиње инострана каријера коју пажљиво гради бројним улогама у филмовима и серијама, радећи и са великим холивудским звездама као што су Џони Деп или Рајф Фајнс.

Њена позоришна каријера није велика, али је значајна. Памтимо Бранкине улоге из деведестих, у представама Тринидад и Ближе. У Лондону је играла у Ројал корт и Глоб театру.

Од 2000. године живи у иностранству. Удата је за британског редитеља и продуцента Џулијана Фарина, имају синове Луија и Џоа. Њихова кућа је увек пуна, а супруг у шали говори да је уз њу добио и читав пакет Срба.

Увек расположена, насмејана и духовита Бранка Катић је сасвим сигурно једна од наших најзначајнијих глумица. Разговарале смо једно поподне у Београду.

Аутор и уредник Оливера Милошевић
Сниматељ Иван Димитријевић
Редитељ: Милица Митровић