Читај ми!

Од Плуга до дигиталне фарме

Редакција научног програма почиње са емитовањем нове серије под називом "Од Плуга до дигиталне фарме". Бавимо се развојем пољопривреде у модерној Србији где се од половине ХIX века до данашњих дана смењују периоди процвата и стагнације.

Појављују се сјајни појединци, научници и ствараоци који померају границе уводећи принципе модерне пољопривреде али се врло брзо њихова научна и привредна достигнућа урушавају. Серија обухвата период два века државности Србије а током тог временена, као у зачараној спирали, крећемо увек из почетка. Иста матрица препознаје се у време успостављања модерне пољопривреде средином ХIХ века и у савременој трци данашњице док покушавамо да дефинишемо шта су могућности а шта циљеви развоја пољопривреде ХХI века.

Поред шетње кроз историју гледаоце водимо и кроз различите пределе Србије. Тако ћемо проћи кроз Војводину да би се подсетили на велике пољпривредне комбинате који су оснивани средином 20 века како би произвели што више хране али су постали и гиганти који су запошљавали локално становништво и развијали село. Тражимо и одгово на питање какве последице на село и пољопривреду је оставило њихово пропадање. Југ Србије изабрали смо да покажемо различите традиционалне производе као што су ајвар, качкаваљ и пеглана кобасица. Гледаоци ће видети и младе пољопривреднике који су свесни да их само удруживање може довести до стабилне производње која њиховим породицама може да обезбеди пристојан живот на селу. Нисмо прескочили ни производњу малине и проблеме са којима се произвођачи овог воћа сусрећу. И на крају трагамо за одговором како ће изгледати пољопривреда будућности.

У нашој серији говорили су пољопривредници, научници, људи који су се бавили пољопривредном у различитим друштвеним системима, млади који данас напуштају пољопривреду и село иако потичу из традиционално пољопривредних породица али и млади који су се удружили и стекли сигурно тржиште за своје производе.

Широким опсегом тема и саговорника у току осам епизода трагамо за одговором како превазићи проблеме због којих Србија поред великог потенцијала нема стабилну пољопривредну производњу која може да обезбедити пристојан живот свима који од тога живе.

У првој епизоди водимо вас кроз време када Србија постаје Кнежевина и стиче самосталност a сеоско становништво добија слободу и власништво над земљом коју обрађује. Шта је све сељак добио заједно са слободом и како се борио са наметима које доноси модерна држава? Како је поред земљорадње и сточарства почео да се бави и трговином и ко га је учио новим методама и савременој пољопривреди. Откривамо ко је први доктор пољопривредних наука у Србији и какав је био његов утицај на развој села и земљорадње у Кнежевини Србији.

Уредник и сценариста Алексндра Шарковић
Редитељ и избор музике Бранислава Стефановић
Монтажер Ксенија Савићевић
Извршни продуцент Светлана Бандић, продуцент серије Драгана Богдановић
Сниматељи: Никола Ђуровић, Бранко Пелиновић, Хаџи Владан Мијаиловић