Читај ми!

Медаље за живот: Златни пиштољ - Живко Папаз

Серијал "Медаље за живот" ,после првих 6, кроз следећих 10 получасовних епизода, и ове јесени на Другом програму од недеље 8. новембра наставља да промовише спортисте са инвалидитетом, активне и некадашње асове који су проносили славу, некада Југославије, а сада Србије, широм света.

У "Медаљама" о свом животу говоре они који су прво победили себе и свој инвалидитет, стечени или урођени, а затим противнике на спортском терену. Јунаци наших прича отворено износе своје најинтимније детаље, истичући и то како се мора водити рачуна о свакој ситници, јер само један тренутак неопрезности, или неозбиљности живот може потпуно да окрене.

А када се већ прихвати нова, често сурова животна реалност, онда се мора ићи даље тежим путем. Тај пут често је више посут трњем него обично, али се до звезда може стићи великим радом и одрицањем. Спортисти са инвалидитетом су својим успесима показали да постоји и "живот после живота", да је човек најсавршеније и најнеистраженије биће и да препреке, ма које, нису непремостиве. Медаље које су освојили на Параолимпијским играма, европским и светским првенствима промениле су њихове животе, учинивши га квалитетнијим, садржајнијим, а Национална признања омогућила су им да свакодневицу учине много лакшом.

О свом животном и спортском путу у "Медаљама" аутентично говоре: Живко Папаз, Милош Грлица, Растко Јокић, Нада Матић, Небојша Ђурић, Слободан Аџић, Мирослав Јанчић, Ружица Алексов Николић, Дејан Јокић и Драган Сремчевић.

Медаље за живот: Златни пиштољ - Живко Папаз

Наш стрелац, трофејни параолимпијац, Живко Папаз рођен је у Сарајеву пре више од пола века, где га је као младића у најлепшим годинама затекао рат. Живко је, као и већина његових вршњака, обукао униформу, а живот му је променио догађај септемебра 1992. године.

Због повреде кичме Папаз је остао везан за колица, али је по доласку у Београд тражио и нашао нови смисао живота у спорту. Пиштољ је постао његова љубав, а може да се похвали са два учешћа на Параолимпијским играма у Лондону и Рио де Жанеиру, где је наступао у финалима, а освајао је одличја на европским и светским првенствима - укупно 3, има светско сребро и европско сребро и бронзу. Освајао је Живко и злата и сребро на светским куповима, а његов најзначајнији животни успех је породица, супруга и син који животу Живка Папаза дају пуни смисао.

Причу започињемо сећањем на дане када је рат заменио младалачке снове, те сада већ давне 1992. године у Сарајеву...

"Медаље за живот", недељом на Другом програму РТС.
Аутор: Дејан Николић