Читај ми!

Србија на вези: Проф. др Дејан Илић, 2. део

Немачка Влада поверила је Проф. др Дејану Илићу да ствара будућност јер је на челу тима који ради на усавршавању батерије за електромобил. Од почетка пандемије, више времена је провео у Србији него у Немачкој, јер се најсигурније осећа у родном Селевцу.

Проф. др Дејан Илић је предавач, проналазач, научник и менаџер. Више од шест стотина његових патената примењује се у пракси, а око две стотине чека на објављивање. У Немачкој га зову оцем литијумске батерије и сим картице. Некада, један од водећих људи у чувеним компанијама Варта и Ари, данас је члан надзорних одбора ових фирми.

Професора Илића срели смо у Београду где је дошао у време пандемије, јер, каже да се најсигурније осећа у Србији, у родном Селевцу! Пошто се 2004. задесио у Сингапуру, у време Птичјег грипа, и био "заробљен" у хотелу који је претворен у карантин, ове године се спаковао, и из Немачке дошао у најсигурније место за њега.

Ипак, за немачки здравствени систем има само речи хвале и каже да држава има капацитет да преброди још две Короне! Прича нам како једна држава која је окренута расту капитала, има хуман однос према становништву, али, да иза свега стоји систем у ком су изузетно велика издвајања за здравство. Поред дисциплине Немачке, хвали Сингапур и Јапан...  

Проф. Илић је комесар за енергетику у Европској Унији и представник Немачке за област аерозагађења. Некадашњи канцелар Немачке Герхард Шредер, као и његова наследница Ангела Меркел, ангажовали су га за пројекте од виталног значаја. Дејанова стручност и достигнућа награђени су и ван граница Немачке бројним признањима. Међу њима је и чувени "Оскар" за техничке иновације.

Када упознате Дејана, поред доказане стручности и талента, уочите енергију и темперамент својствен позитивним и ведрим људима. 

Занимљиво је Дејан има четири места пребивалишта у Немачкој, земљи у којој живи скоро четири деценије. Али, када га питате где иде "када иде кући", каже, у Селевац! 

Уредник емисије Тамара Дрезгић