Читај ми!

Хајдучија у Србији и Југославији: Хајдучија између два рата

Четвта емисија овог серијала уводи нас у 20. век. У време између два светска рата које у Србији обележавају можда највеће контрадикторности због чега га је тешко сагледати као целину.

Ми смо покушали да га опишемо, јер нам се тако чонило примереније, као постојање два паралелна света којима се нико није бавио као целином или ми у својим истраживањима нисмо наишли на једну такву анализу - то остављамо као отворено питање.

Наиме с једне стране имате градске заједнице са Београдом на челу као центром развоја у сваком смислу - од оног привредног, трговинског, образовног, културолошког од најавангарднијих покрета и у књижевности и у сликарству, савременом плесу, фотографији... С друге стране, на само двадесетак, не ретко и мање километара од ових догађања, буквално хајдучке банде одбеглих робијаша, бивших жандарма, војних дезертера који окићени реденицима, пушкама, револверима, бомбама ординирају Србијом - пљачкају, уцењују, убијају, заводе терор... Потпуно надреално а истинито и оно што је нас истражујући зачудило - потпуно неистражени период развоја нашег друштва.

За историчаре он као да и није постојао али је зато за ондашњу периодику, штампу сваке врсте био врло, врло инспиративан период. Па се наша истраживања надаље, уз мање поштапалице архивске, базирају на новинским написима о хајдучији којих је било толико да ни ми нисмо успели све да исчитамо.

У крајњем добили смо још једну потврду колико су медији, онда штампани, битни јер судећи према историјској нам грађи оно што ћете видети у наредне четири емисије као да нам се уопште није дешавало као друштву. А десио нам се хомољски Дилинџер - легендарни Бабејић, па браћа Барбуловићи, па Обрад Николић, па Сушићи, Митровић, Дража Глигоријевић и читава плејада правих правцатих хајдука одметника - које је и закон оглашавао за хајдуке све до почетка Другог светског рата.

Анимације у серијалу је одрадио Алекса Гајић, графичку обраду Борко Ћирић, музику компоновао Дејан Пејовић - Пеја, директор фотографије је Милан Станић, монтажу потписује Владимир Радовановић а уредник и аутор серијала је Оливера Панчић.