Читај ми!

ТВ Театар: Али град ме је штитио

Представа Народног позоришта Ужице

Радња комада Народног позоришта Ужице "Али град ме је штитио" по тексту Тање Шљивар, у режији Бојана Ђорђева, дешава се у пролеће 2015. године када су грађани Франкфурта на Мајни протестовали због отварања још једног франкфуртског небодера - нове зграде Европске централне банке. Конкретан догађај прати и локална прича о постјугословенским мигрантима и њиховој чежњи за келнерицом Жељаном. Ово је необични комад, који баца светло на глобалну и локалну свакодневицу, како наводи ауторка, Тања Шљивар, замишљен је "као инсценација "судара" - финансијске елите и грађанства, запада и истока, активистичког језика политичких парола и сочног језика гастарбајтера, супериорног и свемоћног отеловљеног града Франкфурта и једне Жељане, гастарбајтерске Лулу, чији живот дословно завршава у "судару" са материјалношћу града - стаклом солитера и асфалтом".

У комаду играју: Тијана Карајичић, Бојана Зечевић, Игор Боројевић, Момчило Мурић, Никола Пенезић, Бранислав Љубичић, Хаџи Немања Јовановић и Душан Радојичић.

Сценографију је осмислио Синиша Илић, костиме Маја Мирковић и Биљана Тегелтија Бојанић, музику и видео радове Лука Папић, сценски покрет Чарни Ђерић, а асистенткиња редитеља је Ивана Павићевић Лазић. Аутор фотографија је Радован Баја Вујовић.

Уреднице емисије "ТВ Театар" - Тамара Барачков и Ранка Јакшић
Редитељка - Андреа Ада Лазић