Читај ми!

Хајдучија у Србији и Југославији: Горски цареви

Шта се десило са хајдуцима а посебно са хајдучијом после одласка Турака из ових крајева? - не пише ни у једном историјском уџбенику и било би занимљиво чути професоре историје на ту тему...

Зашто је прича о овој појави постала и остала табу историјска тема у сенци митологизоване слике хајдука у колективној свести? Зашто никоме није била важна чињеница да се ослобођена Сбија а касније Југославија више од 150 година безуспешно борила са хајдучијом и да је Краљевина Југославија у једном моменту имала навише паравојних јединица на свету! И зашто у крајњем готово сви ми знамо за Чаругу и хрватски Зелени кадар а не знамо ништа о нашим горским царевима који су у једном моменту успоставили паралелну власт у Србији. Па тако никада нисмо чули за београдске хајдуке или за хајдучицу Миљу са Балкана о којој је писала сва европска штампа крајем 19. века или читаву плејаду наших међуратних дилинџера... и тако редом. Код нас је хајдучија због наших специфичних историјских околности трајала дуже него у другим земљама Европе и Америке. Кажу да је последњи хајдук "као хајдук" стрељан чак 1942. године у Ужицу!!!

-То су само нека од питања која су се пред истраживачку екипу Документарне редакције Културно уметничког програма отворила и разоткрила безмерно занимљиву причу, којом се до сада нико није бавио. Ми смо је пратили на свој начин - кроз доступну периодику од средине 19. века до почетка Другог светског рата уз наравно историјске чињенице које су се дале пронаћи. Јер све оно чиме се, показало се, нису бавили историчари бавила се наша штампа која у оваквим ситуацијама постаје незаобилазни документ и сведок једног бурног периода наше историје. И још једном се показало колики је значај штампе, медија уопште, која у овом случају постаје незаобилазни документ у реконструкцији појава и догађања који итекако имају утицаја на данашње функционисање нашег друштва и са историјског и са социолошког и антрополошког гледишта.

-Свака од 7 получасовних епизода овог серијала доноси нешто ново и изненађујуће што ће сигурни смо отворити многа до сада неотворена питања. Рад на серијалу трајао је готово годину дана а урађен је у потпуно новом и неочекиваном формату за ову тему.

Анимације у серијалу је одрадио Алекса Гајић, графичку обраду Борко Ћирић, директор фотографије је Милан Станић, монтажу потписује Владимир Радовановић а
уредник и аутор серијала је Оливера Панчић.