Драмски понедељак: Рече ми један чоек (2020) - премијера

Велики српски глумци: Петар Божовић

"Драмски понедељак" у октобру представља циклус "Велики српски глумци - Петар Божовић", посвећен једном од доајена српског глумишта. Тим поводом је Редакција драмског и домаћег серијског програма, у јулу ове године, снимила две монодраме настале према поемама Матије Бећковића - Рече ми један чоек и Ћераћемо се још, у адаптацији, сценској режији и извођењу Петра Божовића.

Овдашња позоришна публика више пута имала је прилике да чује и види Божовићеву интерпретацију Бећковићевих стихова. Ипак, ова нова, телевизијска, верзија поменутих монодрама пружа нову димензију Бећковићевим делима и Божовићевом извођењу.

У сведеном студијском простору, акценат је искључиво на самом глумцу и његовом говору: интензивној и узбудљивој интерпретацији Петра Божовића, чиме се наглашава и истиче сва снага и емоција поема.

У првом термину "Драмског понедељка" у октобру, 5. октобра на програму РТС 2, премијерно емитујемо ТВ-монодраму Рече ми један чоек.

Монодрама Рече ми један чоек састављена је из више поема које говоре о животу у Ровцима, борбама и страдањима обичног човека.

Овај изведбени текст обједињује поеме Смрт Перка Пушељина, Унук Алексе Маринкова плаче над Црног Гором, Шпијун у Ровцима и друге, док се стихови Рече ми један чоек, као централни мотив провлаче се кроз целу драму.

Уредник циклуса: Марко Новаковић
Уредник монодраме: Тамара Барачков
Редитељ: Милица Митровић
Извршни продуцент: Ана Тодоров
Продуцент: Биљана Даутовић
Сценограф: Тања Ивановић
Костимограф: Александра Стошић Крстовић
Директор фотографије: Сима Димитрић
Монтажери: Урош Николић и Бојан Филиповић