Хроника Битеф Прoлога - На ивици будућности

Битеф је упркос околностима ове године у веома кратком али ефикасном издању, у виду Пролога, као увод у 54. Битеф који ће заједно са 55. бити одржан 2021. године.

Хроника Битеф Пролога представиће гледаоцима заокружену слику овогодишњег издања једног од у свету најстаријих и најзначајнијих позоришних фестивала.

Окосница овог издања су две представе али и заокружен концепт који говори о постхуманизму и свету "На ивици будућности" како стоји у поднаслову.

Долина језе ауторско је дело Штефана Кегија, настало у продукцији Римини протокола и минхенског театра Камершпиле. Кеги је један од најзначајнијих саврмених позоришних редитеља, о чему сведоче бројне награде у свету, укључујући и награде БИТЕФ-а. Ове године у Београд долази његова представа у којој је једини извођач хуманоидни робот. Робот је својеврсно отелотворење писца Томаса Мелеа, који је на сцени присутан само гласовно.

Осим представе са хуманоидним роботом Битеф пролог питање живог сценског присуства додатно развија у пројекту Бити Аријела Ф, аутора и извођача Симона Сена у продукцији позоришта Види из Лозане. Ова представа говори о слојевитом односу са дигиталном верзијом стварне особе купљене на интернету.

На сцени испред Битеф театра организовани су бројни пратећи програми. Нагласак је на стручним и научним дебатама, разговорима с ауторима и Филозофском театру.

О свему томе у овој Хроници Битефа.

Уреднице: Оливера Милошевић и Ана Тасић

Редитељ: Милица Митровић