Право на сутра, специјал

Емисија „Право насутра-специјал", посвећена је судбинама реадмисаната, повратника по споразуму о реадмисији, које је Србија потписала, било као билатералне, са појединим државама, било као споразум са Европском унијом - о реадмисији и прихвату особа које су неосновано боравиле у тим државама.

Реч је о држављанима Републике Србије, онима који су у потрази за бољим животом кренули ван њених граница, али нису остварили право и да остану у иностранству. Враћају се добровољно, или принудно - депортацијом, и њихово путовање у Европу и назад, постаје само још једно мучно искуство и разочарање.

Највећи број повратника по Споразуму о реадмисији су Роми. Многи су у међувремену, у иностранству засновали породице, њихова деца одрасла у другим срединама, другачијем окружењу, а при повратку у Србију, суочавају се са низом проблема - материјалних, егзистенцијалних, али неретко и проблемом недостајућих личних докумената, без којих су, практично, правно невидљиви.

Подршку и помоћ им пружају Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, локалне самоуправе, центри за социјални рад, партнерске невладине организације и удружења , као и адвокати Пројекта бесплатне правне помоћи, који финансира Европска унија, а који се имплементира са европском консалтинг групом и Канцеларијом за Косово и Метохију. Зхваљујући овом програму, започетом пре две године, повратницима је умногоме олакшан пут прибављања личних докумената, што је услов за остваривање свих њихових права.

О том путу, путу повратка, изазовима кроз које пролазе и помоћи која се повратницима пружа како би, овде, у својој земљи, започели нови, бољи живот, говоре емисије серијала „Право на сутра-специјал".

Аутор: Јелена Божовић
Сниматељ: Душко Перић
Монтажер: Горан Дамљановић