Пијавице

Интегративна медицина, логичан и прекопотребан приступ у лечењу људи, требало би да обједини западну-конвеционалну и источњачку-традиционалну медицину.

Суштина је у томе да се из једне и друге узме оно најбоље у индивидуалном лечењу сваког човека, како његовог тела тако и његове душе. У Србији је алтернативна медицина званично прихваћена и полако се уводи у сиситем здравствене заштите. Све више је интересовања међу лекарима који шире своја сазнања и на савремен начин прихватају и модификују оно најбоље из древне медицине.

Хирудотерапија је древно лечење пијавицима, терапија за душу и тело. Одавно је познато да пијавице имају корисно дејство на организам човека, утичу на смањење крвог притиска, помажу код инфламаторних процеса, решавају тегобе које у организму стварају различити токсини, благотворно делују на проблеме који настају услед тромбозе... Најновија истраживања показују да се хирудотерапијом могу лечити гинеколошки проблеми, стерилитет, ендометриоза, пренагласени симптоми у ПМС, као и све учесталије тегобе мушке популације са простатом.

Изненађује колико су пијавице употребљиве у антиејџинг медицини, баш као и код тешкоћа насталих услед депресије и несанице. У Србији су пијавице увелико добродошле у центрима алтернативне медицине. Ова, многи би рекли несимпатична бића, буде наду за побољшање здравственог стања бројних пацијента. Ако здравствене установе у Србији и званично прихвате хирудотерапију, пијавице би ускоро, баш као у свету, могле да уђу у званичан регистар лекова. У тридесетоминутној емисији упознаћемо вас са савременом применом лечења пијавицама, научно доказаним лековтим својствима преко пет стотина ензима које медицинске пијавице садрже, чућете мишљење стручњака као и оних који су на својој кожи осетили благотворно дејство хирудотерапије.

Уредник: Наташа Нешковић
Редитељ: Драган Марковић
Продуцент: Светлана Бандић