ТВ фељтон: Владица Милосављевић

Владица Милосављевић верује да је глума страст да се каже истина о животу и свету у каквом живимо, да глумац и ван сцене треба да живи у сагласности са тим начелом.

Она је сасвим аутентична - на филму, сцени и у животу. У исто време бескомпромисна и нежна, бритка и духовита, борбена и директна, крхка и искрена. Млада и бунтовна, мислила је да може да промени свет.

Свет није променила, али је од оних који су мењали наше позориште и наш филм, померали их својим делима ка савремености. Младалачки бунт је користила креативно, у својим улогама. И већ тада постиже значајне успехе. За представу "Збогом Јудо" добија награду на МЕСС-у за најбољу глумицу. Била је још студент и имала тек двадесет и три године. Следе изузетне улоге на филму и у позоришту, неколико антологијских остварења, важних за историју нашег филма и позоришта.

Представе "Буђење пролећа" и "Хрватски Фауст", филмови "Сплав Медуза", "Само једном се љуби", "Срећна Нова 1949."... само су неки од наслова из богате каријере током које се на оригиналан начин бавила професијом глуме.

"Маркс у Сохоу" је наслов представе у којој годинама игра. Сама на сцени. То је монодрама, својеврсни водич кроз Марксову филозофију и друштвену теорију, анализу и критику капитала.

Емисија прати каријеру и животну филозофију ове изузетне глумице. Посвећена је циклусу њених улога у филмовима и ТВ драмама које током августа емитује РТС.

Аутор и уредник: Оливера Милошевић
Сниматељ: Драгослав Бојковић
Монтажа: Милица Живојиновић