Трезор

Поводом недавне смрти социолога Триве Инђића

Триво Инђић, социолог и дипломата (Лушци Паланка, Сански Мост, 15. фебруар 1938 - Београд, 10. мај 2020)

Триво Инђић дипломирао је на Правном факултету, магистрирао социологију, члан групе "Праксис" и један од покретача Корчуланске филозофске школе. Избачен је из СКЈ 1968, а и са Филозофског факултета у Београду уз групу професора међу којима су били Михаило Марковић, Лјубомир Тадић, Загорка Голубовић, Светозар Стојановић, Миладин Животић, Драгољуб Мићуновић и Небојша Попов. После пада режима Слободана Милошевића, био је амасадор Србије у Шпанији. Цењени хиспанолог и стручњак за Јужну Америку и оставио иза себе велики опус књига и радова из широког поља друштвених наука. Говорио је енглески, шпански, руски, италијански и француски.

Нови људи, стари систем, Успон и пад српских либерала, трећи део - Упркос дугогодишњој владавини једне идеје, једне партије и једног човека, на подручју бивше Југославије и данашње Србије било је много сукоба политичких елита, смена партијских руководстава и бескрупоулозних обрачуна с људима. Један такав догадјај био је 1972. године познат као пад српских либерала. Широј јавности била је доступна само званична верзија диктирана из ондашњих центара моћи. Уредници и новинари најугледнијих београдских гласила, који су покушали да овај догађај осветле са друге стране, платили су високу цену протеривања из професије. Из свих осталих области друштвеног живота, уклоњено је, између десет и дванаест хиљада привредних, углавном младих стручњака. Више од 40 година, овај догађај прекривен је равнодушном тишином, што је иначе последица одсуства зрелости друштва да се аналитички и континуирано бави сопственом историјом. Због тога Редакција за историографију, тачније "Трезор", покушава да одговори на кључна питања - ко су били српски либерали, шта су били њихови греси, какве су последице њиховог пада, каква је веза између догађаја 1972. и Осме седнице 1988. када Слободан Милошевић почиње свој поход на власт и како би изгледала Србија данас да су идеје либерала о децентрализацији Југославије и модернизацији привреде биле реализоване. У овој серији од три емисије, "Трезор" представља три виђења тог феномена.

У трећој, последњој емисији социолог Триво Инђић, који припада опозицији ондашњим либералима, говори врло критички о том периоду раних седамдесетих, нарочито о забранама у култури, али се ипак слаже да су либерали били нови људи у старом систему који их је за кратко време покосио.

- Учесници: социолог Триво Инђић, новинар Исидора Секулић
- Аутор Исидора Секулић; уредник истраживач Весна Дошен; техн.вођство Лјубомир Матешић; расвета Милан Божић; дизајнер светла Владимир Великинац; сниматељ звука Славиша Лепојевић; камермани Давор Карамарковић, Ненад Цветковић, Срђан Величковић, Бранко Пајагић; видео миксер Дарко Мартиновић; сценограф Наташа Богдановић; редитељ Андреа Лазић; сниматељ Андреј Оштрбенк; сниматељ звука Војислав Луковић; организатор Гордана Грдановић; графичка обрада Милена Марковић; монтажер Светлана Црњански; уредник Бојана Андрић
- Снимано 25.10.2013. и 24.02.2014, премијерно емитовано у "Трезору" 02.04.2014, репризирано 21.04.2015, 18.05.2018; Редакција за историографију, уредник Добривоје Илић