Трезор

Тридесет пет година од смрти драмског уметника Зорана Радмиловића

Зоран Радмиловић (Зајечар, 11. мај 1933 - Београд, 21. јул 1985)

Радмиловић је студирао на Правном, Архитектонском, Филозофском факултету и Академији за позориште, филм, радио и ТВ. Играо на сценама Београдског драмског позоришта и Атељеа 212. Најпознатије улоге: у позоришним представама Краљ Иби, Радован Трећи; на филму Чудна девојка, Павиљон бр. 6, Маратонци трче почасни круг...; у ТВ драмама Дрвени сандук Томаса Вулфа, Џангризало, Изгубљена срећа и ТВ серијама Рађање радног народа, Чардак и на небу и на земљи, Приче из радионице... Добитник је многобројних друштвених признања и награда.

Шест година после - Зорану Радмиловићу - Ко је и какав је стварно био Зоран Радмиловић сведоче његова супруга, најближи сарадници и пријатељи, а инсертирано је снимцима из Краља Ибија, Уличних певача, Петком у 22, Радована III, Чудне девојке, Ујка Вање... Зоран Радмиловић је рођен у Зајечару, дипломирао је глуму 1963. у класи професора Мате Милошевића. Био је члан Атељеа 212 од 1964. години. Играо је у више од 40 позоришних представа, исто толико телевизијских драма и седамнаест филмова и за живота је ушао у легенду. Потврда његовог целокупног глумачког рада је награда за животно дело "Добричин прстен", 1983. године.

- Учесници: супруга Дина Рутић-Радмиловић, глумци Петар Краљ, Лјуба Тадић, Милутин Бутковић; сарадник у Музеју позоришне уметности Драгана Чолић, писци Брана Црнчевић, Душан Ковачевић; редитељи Јован Живановић, Лјубомир Муци Драшкић, Никола Јевтић
- Аутор Лика Лукић, ТВ реализација: Слободан Радовановић, Добривоје Илић, Петар Антоновић, Лјиљана Драгутиновић, Момчило Радошевић, Слободан Станковић, Саша Нашић, Тихомир Дукић, Сава Анђелковић, Лјиљана Јовићевић-Милић, Иван Милановић, камерман Братислав Грбић, Миле Лазић; редитељ Ненад Момчиловић
- Премијерно емитовано 21.07.1991, Редакција програма из културе; репризирано у "Трезору" 21.07.2005, 21.07.2014. и 20.07.2015.