Трезор

Поклон Трезору од колега - Телевизијанаца

Кина - моја импресија - Пријатељство проистекло кроз професионални однос према послу у Телевизији Београд где су, од седамдесетих година па до скоро, радили уредник Синиша Алексић и монтажер Јован Бановић проширили су и на слободно време ван телевизије. Препознали су се и заједничким интересовањима и хобијима су један и после радних обавеза одлазили су у природу и снимали живи свет око себе. Из те заокупљености животом птица, пре свега грабљивица, снимљено је обиље материјала од кога су настали многобројни прилози, прикази, документарни филмови и видео монографије о ретким и заштићеним врстама. Сарадњу настављају и после одласка у пензију, баве се својим интересовањима и снимају нове материјале и шире своју документацију. Емисија која ће бити премијерно приказана данас резултат је њихове заједничке одлуке да документарни материјал настао у слободно време оставе Телевизији у којој су стварали и у којој су заједно провели безмало осамдесет година. Своју прву причу коју поклањају "Трезору" посветили су сећањима на своје боравке у Кини у предолимпијском периоду 2007. и 2008. године. Своја професионална знања су као изабрани представници РТС-а делили са колегама из света. Стручно су се усавршавали и били сведоци припрема великог и незаборавног догађаја - Олимпијских игара 2008. године у Пекингу. Део својих утисака и импресија преносе гледаоцима кроз ауторску емисију која ће остати документ о ствараоцима који су професионално и приватно посвећени телевизијском раду.

- Аутори Синиша Алексић и Јован Бановић
- Произведено јуна 2020, премијерно емитовање; Редакција за историографију

Петак, 24.07.2020. на РТС СВЕТ у 23:25

Данашња епизода из серије "Време телевизије" говори о развоју документарног програма од 1977. до 1980. године

Од Србије до света, 26. епизода серије Време телевизије - емисија је посвећена документарном програму од 1977. до 1980, периоду успона овог жанра. Служећи се аналитичком обрадом тема, програм је успевао да оствари драгоцена сведочанства о свом добру, носећи, наравно, печат тадашњег идејног усмерења, али и печат индивидуалности својих аутора. Амбиције да сведочи о свом времену већ се изражавају насловима ударних серија: Наше време, Она, Приче о људима и наравима, Човек и његова судбина и др. Телевизија Нови Сад такође ствара запажене емисије документарног жанра, а најбоље је репрезентује емисија Гори ватра и земља из претходног периода. Међународни успех постиже емисија Кампућија 78 новинара Николе Виторовића и сниматеља Драгана Кулишића, реализована у Информативном програму. Благодарећи њиховом подвигу први пут су телевизијска сведочанства у Пол Потовој Кампућији виђена у свету. Иначе, Телевизија Београд била је прва инострана станица која је успела да обезбеди интервју са Денг Сјао Пингом, вођом Кине после пада "четворочлане банде". Интервју је водио Душан Митевић. Значајна је и емисија Боривоја Мирковића и Милоша Стефановића У Шангају кокошије перје лети у ваздух о променама у Кини тога времена.

- Учесници: новинари-аутори Светолик Митић, Неда Тодоровић, Љубивоје Ршумовић; сниматељ Драган Кулишић, редитељ Милош Стефановић, новинар Душан Митевић, сниматељ Петар Латиновић
- Сценариста др Мирослав Савићевић, водитељ Мића Орловић, редитељ Никола Лоренцин
- Премијерно емитовано 22.10.1998, Редакција за историографију, уредник др Мирослав Савићевић и Редакција документарног програма, уредник Божидар Николић; репризирано 24.02.2003. и 03.09.2014. у "Трезору"