Драмски понедељак: Сплав медузе

"Драмски понедељак" у августу представља циклус "Велике српске глумице - Владица Милосављевић", посвећен глумачким остварењима једне од најзначајнијих филмских и позоришних глумица са ових простора већ неколико деценија уназад.

Први наслов који емитујемо је филм "Сплав медузе", снимљен 1980. године, по сценарију Бранка Вучићевића и у режији Карпа Аћимовића Године. Емитујемо га 03. августа на програму РТС 2 од 21.20 часова.

То је прича о две усамљене учитељице, изгубљене у поспаној провинцији, које обављају своју просветитељску дужност сањарећи о великим градовима и пустоловинама. Једног дана у њихову свакидашњицу улазе млади уметници из Београда, а однекуд се појављује и најјачи човек на Балкану.

Епидемија шарлаха која притом уследи привремено ослобађа учитељице школских обавеза, па сви они крену на узбудљиву акробатско-артистичку турнеју која их води из града у град. И тако то траје све док се, због неких разлога не разиђу, да би свако од њих самостално наставио свој животни пут.

Улоге тумаче: Владица Милосављевић, Олга Кацјан, Борис Комненић, Франо Ласић, Ерол Кадић, Милош Бателино, Радмила Живковић, Предраг Панић, Петар Краљ, Гизела Шајбер, Миодраг Радовановић, Бор Штиглиц, Владислав Каћански, Гроздана Стефановић, Митја Шипек, Дарко Петрић...

Уредник циклуса: Марко Новаковић
Режија: Карпо Аћимовић Година
Сценарио: Бранко Вучићевић
Директор фотографије: Карпо Аћимовић Година
Сценограф: Ранко Маскарели
Костимограф: Јасминка Јешић
Композитор: Предраг и Младен Вранешевић
Монтажер: Карпо Аћимовић Година