Трезор

Даровити млади лекари средином седамдесетих

Ова недеља посвећена је данашњим лекарима и медицинском особљу, који се већ месецима боре са опасним вирусом и истрајавају у тешким условима пандемије. Ево сличних примера из ове узвишене и хумане професије, о пожртвовању, о медицинском знању и о етици, из не тако давне прошлости, из архива РТС-а и "Трезора".

Вишеслав Хаџи - Тановић, Вечити конкурс младости, шеста емисија, циклус ТВ Фељтон - Шеста емисија из серије Вечити конкурс младости, у којој се представља по један успешан млади човек, типичан представник своје генерације. Гост шесте, последње емисије, је др Вишеслав Хаџи - Тановић добитник Мајске награде Савеза социјалистичке омладине као најуспешнији млади доктор за 1974. годину. Проф. др Вишеслав Хаџи - Тановић дипломирао је на Медицинском факултету у Београду 1970. године. Још за време студија заинтересовао се за кардиологију, за проблематику срчаних болесника. Као стипендиста француске владе 1978. одлази у Париз на специјализацију, где је вишеструко увећао своје знање посебно из неинвазивне кардиолошке дијагностике. Потом се усавршавао у Хјустону, у Америци. Прву приватну Клинику за срце у Југославији и Србији, отвара проф. Хаџи - Тановић 1990. године. Аутор је књиге Болести срца, која се користи као уџбеник на постидиполомски студијама на Медицинском факултету у Београду.

- Учесник др Вишеслав Хаџи - Тановић
- Сценариста Ибрахим Хаџић, сниматељ Милан Спасић, редитељ Тибор Молдвај
- Премијерно емитовано 07.08.1974; Редакција програма из културе, уредник Зора Кораћ

Срећко Подвинец, Портрети - Портрет професора др Срећка Подвинеца, оториноларинголога, дугогодишњег директора Клинике за ухо, грло, нос у Београду. Проф. др Срећко Подвинец (Осијек, 23. септембар 1899 - Београд, јун 1985), дипломирао је 1925. на Медицинском факултету у Бечу, а потом специјализирао оториноларингологију. Од 1929. до 1954, са прекидом за време Другог светског рата, радио је на Клиници за ухо, грло, нос у Загребу, водио једну од ретких оториноларинголошких ординација и био ванредни професор на загребачком Медицинском факултету. У лето 1941. послат је заједно са групом јеврејских лекара у Тузлу, ради сузбијања ендемског сифилиса; 1943. придружио се партизанима. Од 1954. до пензионисања био је директор Клинике за ухо, грло, нос у Београду; био редовни професор Медицинског факултета и шеф Катедре за оториноларингологију.

- Учесник проф. др Срећко Подвинец
- Организатор Војин Рељин, сниматељ Војислав Вучинић, монтажер Милица Полићевић, музички сарадник Доријан Шетина, редитељ Ђорђе Кадијевић
- Премијерно емитовано 17.09.1975; Редакција документарног програма