Трезор

Емисија о Николи Тесли са знаковним преводом, реализована уз помоћ пријатеља

Дан науке у Србији и рођендан Николе Тесле

Тесла, човек Ренесансе (превод на знаковни језик) - Саговорници "Трезора" на овој заједничкој емисији су Владимир Јеленковић, вишегодишњи директор Музеја Николе Тесле и Зоран Буловић, сниматељ и верни пратилац Јеленковића на свим стручним путовањима. Они су од 5. до 7. јануара 2013. године боравили у Нјујорку на меморијалној конференцији "Тхе Тесла Мемориал Цонференце" у хотелу Њујоркер, којом је обележено седамдесет година од Теслине смрти. Била је то прилика да се на једном месту окупе инжењери, научници, проналазачи, филмски аутори, познаваоци и поштоваоци дела великог научника из целог света. Додељене су и награде "Тесла спирит аwард", а међу добитницима био је и Музеј Николе Тесле у Београду, за очување баштине и промоцију Теслиног лика и дела. Један од учесника конференције, технички менаџер Хотела "Нјујоркер" Джозеф Кини, омогућио је Владимиру Јеленковићу, Зорану Буловићу и редитељу Милану Кнежевићу који је такође био учесник конференције, обилазак хотела, у којем је Тесла провео последњих десет година живота. Како смо од Буловића добили део видео и фото материјал, и трезорска ће публика моћи да види, оно што обичним посетиоцима није доступно, чувену собу 3327, која је заједно са суседном 3328, чинила Теслин апартман, али и подземље хотела где се налази систем техничких постројења који омогућавају беспрекорне услове рада хотела, и где је, прича се, и сам Тесла често, са занимањем силазио. Током боравка у Њујорку организована је посета имању Ворденклифа на Лонг Ајленду и последњој Теслиној лабораторији, којој предстоји адаптација и реконструкција ради стварања Научног центра "Тесла", а наши су саговорници присуствовали, на дан Теслине смрти, и помену у цркви "Светог Саве" у Њујорку.

Приказивање ове емисије са симултаним преводом на знаковни јези могуће је захваљујући такође пријатељској помоћи сталног сарадника "Трезора", Томислава Томановића који је већ годинама преводилац на знаковни језик у емисијама РТС-а, док је Весни Рељић ово био први пут да симултано преводи и то још пред камерама.

- Учесници: дугогодишњи директор Музеја Николе Тесле Владимир Јеленковић, сниматељ и фотограф Зоран Буловић, симултани преводиоци на знаковни језик Томислав Томановић и Весна Рељић, саговорник Бојана Андрић
- Сниматељи Андреј Оштрбенк, Лјубиша Живанић; асистент Далибор Станковић, сниматељ звука Никола Младеновић, расветљивач Драган Урошевић, сарадник-сниматељ Милена Јекић, организатор Гордана Грдановић, сарадник Маријана Чутурило, монтажери Никола Станкић, Бошко Новаковић, аутор Бојана Андрић
- Снимано 03.04.2013, премијерно емитовано 10.07. и 10.10. 2013. у "Трезору", Редакција за историографију

Петак 10.07.2020. на РТС СВЕТ у 0.30

Године уочи економске кризе крајем седамдесетих и утицај на телевизијски програм

Од зебње до смеха, Време телевизије, III циклус 23. епизода серије - Иако је у периоду од 1977. до 1980. године отпочела екомомска криза, још нису овладале зле слутње о наступајећем добу. Веровало се да су тешкоће пролазне и да ће бити савладане. Нове околности које је носила привредна криза значиле су нове изазове телевизијским програмима, нарочито информативним, који благодарећи изврсним привредним новинарима успешно прате сложену економску ситуацију. Култура осваја све запаженије место у информативним емисијама. Реафирмишу се емисије локалне и регионалне проблематике; највише успеха има Београдска хроника, која је покренута уместо напуштеног пројекта Београдски програм.

У овом времену модернизује се ликовно опремање програма, што добија најпотпунији израз у Приручнику визуелних стандарда ТВ Дневника и сродних емисија чији је аутор Ненад Чонкић са сарадницима.

- Учесници: коментатор Љубиша Ђурић, уредник Културне рубрике Петар Савковић, спикери Данка Нововић и Стака Ђорђевић, инж. Рихард Клајн и сниматељ Чедо Филиповић
- Сценариста др Мирослав Савићевић, водитељ Мића Орловић, редитељ Никола Лоренцин
- Премијерно емитовано 08.10.1998, Редакција за историографију, уредник др Мирослав Савићевић и Редакција документарног програма, уредник Божидар Николић; репризирано у "Трезору" 10.02.2003, 03.06.2010, 27.08.2014 (РТС САТ)