Приступачан програм: Терапија по мери пацијента (СЗЈ)

Нова ера у медицини почела је дешифровањем људског генома. Разумевање генетског кода донело је праву револуцију у постављању дијагнозе, превенцији и лечењу многих болести, нарочито карцинома.

Класична медицина један лек даје свим особама које имају одређену болест. Лекови су исти а пацијенти нису. Само две трећине пацијената има корист од своје терапије. Разлог је једноставан, болести су различите као што се и људи разликују. Модерна медицина је развила и тестове који могу утврдити да ли је неки лек одговарајући или не.

Медицинска наука доноси невероватне помаке у дијагностици и лечењу болести. Дигитална револуција у здравству омогућава нови начин сакупљања и обраде врло квалитетних података од различитих пацијената са истим обољењем и повезује их у велику базу са информацијама битним за анализу болести. Ти подаци помажу да се добије јаснија слика код сваког оболелог а самим тим и прецизнија терапија.

Сада научници, лекари и фармацеутска индустрија имају исти циљ, проналажење нове генерације лекова који ће бити намењени сваком пацијенту.

Аутор и уредник: Југослава Ђурица