Драмски понедељак: Без степеника

Поводом пет година од смрти једног од најзначајнијих српских позоришних и телевизијских глумаца - Властимира Ђузе Стојиљковића, "Драмски понедељак" у мају представља избор телевизијских филмова у којима је овај наш великан остварио улоге за памћење.

Први наслов који, у циклусу "Велики српски глумци - Властимир Ђуза Стојиљковић", емитујемо 4. маја на програму РТС 2, је играни филм "Без степеника", снимљен 2015. године по сценарију Зорана Ђикића и у режији Марка Новаковића. Ово је, уједно, и последњи филм који је у својој богатој каријери снимио Ђуза Стојиљковић, филм који му је постхумно донео Гранд Приx "Наиса" на "Филмским и глумачким сусретима у Нишу", као и награде на фестивалима на Палићу и у Лесковцу. Сценарио за филм "Без степеника" освојио је другу награду на анонимном конкурсу за најбољи сценарио, који је 2007. године , поводом 50 година постојања, расписала Телевизија Београд.

Пензионисани професор неуропсихијатрије, Славиша Петронијевић, живи у свом стану заједно са својом ћерком Милицом, зетом Стојаном и унуком Драганом. Оболео је од Алцхајмерове болести и живот у заједници постаје све компликованији, како за њега самог тако и за његове укућане.

Милица и Стојан желе да га сместе у старачки дом, али Славиша се труди да им покаже да је са њим и даље све у реду. Временом, то му постаје све теже...

Поред Властимира Ђузе Стојиљковића у филму "Без степеника" играју: Наташа Нинковић, Александар Ђурица, Миодраг Крстовић, Рената Улмански, Марко Јанкетић, Иван Ђорђевић, Александра Николић и Ана Чохаџић.

Уредник циклуса: Марко Новаковић
Сценарио: Зоран Ђикић
Редитељ: Марко Новаковић
Директор фотографије: Бојан Ракић
Сценограф: Мирослава Андрејевић
Костимограф: Сузана Глигоријевић
Монтажер: Петар Шумоња
Композитор: Владимир Пејковић
Маскер: Славица Шајкић
Сниматељ звука: Драгослав Симић
Дизајнер звука: Небојша Зорић
Продуценти: Добривоје Илић и Слободан Стојичић Леси