Историја територије

Да бисмо упознали место на коме живимо морамо да знамо дубоку прошлост те територије. Треба да знамо како је настала њена природа, облици у рељефу, клима, како су формиране биљне и животињске врсте. Важно је да сагледамо и историју друштвених процеса, миграција, привреде... Управо историја територије је тема којом се бавимо ове недеље у "Студију знања".

Потрудићемо се да исцртамо географску слику наше територије и да откријемо узроке и последице одређених процеса и кретања који су нас довели довде, како бисмо открили и куда идемо. Где је положај човека у природи и које су основне географске поставке у вези са нашом територијом откривамо у овонедељној емисији, а ослањамо се на знања наших гостију: физичара и метеоролога професора др Владимира Ђурђевића са Физичког факултета, демографа Власте Кокотовић Каназир из Географског института и географа Марка Милошевића из Географског института.

У оквиру наше студијске сценографије овога пута имамо и привремену поставку, у питању су стене и минерали са ових простора, а више о томе рећи ће нам познато телевизијско лице геологије, професор др Драган Миловановић са Рударско-геолошког факултета.

Много важних ствари о друштву и привреди регија ових простора откриће нам социолог професор др Далибор Петровић са Филозофског и Саобраћајног факултета и Милена Лутовац Ђаковић, са Економског факултета у Београду.

На ову етно тему музиком ће се играти наша популарна певачица Даница Крстић у клавирској пратњи Дејана Алексић. Осим добро познатих музичких пауза, у студију ћемо имати и хемијске експерименте којима ћемо илустровати значај хемијских елемената који чине минерале и стене.

Деца из Основне школе "Милена Павловић Барили" из Београда су наши најмлађи гости, а показаће нам како кроз игру, састављајући моделе диносауруса, уче о геолошкој историји. Пратите "Студио знања"!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит