Кућа науке - Научно друштво Србије

Научно друштво Србије, основано је са циљем да шири критичну научну мисао и популаризује науку. Своју мисију спроводи са једнаком енергијом пуних педесет година.

Са оснивањем Научног друштва Србије започело се 1968. године. Тада је професор Медицинског факултета у Београду Војислав Стојановић, заједно са професорима Ђурђем Бошковићем (Архитектонски факултет), Николом Стјепановићем (Правни факултет), Ђуром Курепом и Милорадом Млађеновићем (Природно математички факултет) основао Иницијални одбор Друштва. У јуну следеће године почело је са радом Научно друштво Србије.

Различити по воацији, од природно-математичких, преко техничких и медицинско-биолошких, до друштвених наука, чланови Друштва су сагласни да је част и привилегија бити међу истраживачима чији је рад препознат и у нашој земљи и у иностранству.

Да би истраживач могао бити предложен, разматран и изабран, мора имати много резултата иза себе; довољно књига, објављених радова у часописима са импакт фактором, наставно или научно звање, чланство у националним и међународним научним и стручним организацијама...

У емисији "Кућа науке - Научно друштво Србије" научници који су својим радом заслужили чланство у овој престижној научној организацији говоре о свом месту у Друштву, популаризацији науке, активностима, значају и тешкоћама са којима се Друштво суреће.

Уредник Марија Стевановић

Редитељ Милица Митровић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар