Златни век - 100 година опере: Увертира

Након успешно реализованог серијала Народно позориште у десет чинова, који је на специфичан начин приступио истраживању и обликовању комплексне архивске грађе из историје националног театра, Редакција за културу и уметност припремила је документарно-играни серијал посвећен обележавању једног века Опере Народног позоришта.

Кроз причу о развоју оперског сектора националног театра, води нас оперски уметник Миодраг Д. Јовановић, који ће у својству Наратора имати прилику да се сусретне са различитим личностима које су обележиле један век Опере.

У првој епизоди серијала Наратор поставља питање када је тачно основана Опера и да ли заиста можемо тврдити да је почетна година 1920? Док о овој дилеми у жару дискутују два љубитеља опере, Наратор о проблемима развоја опере на овим просторима разговара са некадашњим управником Народног позоришта Миланом Гролом, али и са композитором Станиславом Биничким, који је био први директор Опере Народног позоришта. Оба саговорника откривају са каквим су се изазовима суочавали уводећи овај захтевни музичко-сценски облик на сцену националног театра.

Улоге: Миодраг Д. Јовановић, Ненад Стојменовић, Небојша Миловановић, Бранислав Зеремски, Марко Баћовић, Зоран Ћосић, Марко Пантелић, Владимир Глигорић

Аутор серијала: Небојша Брадић
Редитељ: Мишко Милојевић
Сценариста: Тамара Барачков
Продуцент: Невена Станојловић
Извршни продуцент: Бобан Радисављевић
Сценограф: Мирослава Андрејевић
Костимограф: Марија Тавчар
Директор фотографије: Милан Грбић
Композитор: Божидар Обрадиновић
Монтажер: Биљана Кунијевић Џели

број коментара 0 Пошаљи коментар