Сила која обликује наше животе: Гравитација и ја

Гравитација, једна од четири основне силе у природи, обликује нашу планету и читав Универзум. Она креира галаксије и деформише простор и време. Међутим, гравитација утиче и на наш свекодневни живот на потпуно неочекиване начине.

У две епизоде BBC продукције "Гравитација и ја", наратор проф. др Џим ел Халили, теоријски физичар, приказује како гравитација утиче на нашу свакодневицу - на висину, тежину, постуру, чак и на брзину старења. Уз помоћ волонтера и научника, проналази на ком месту у Британији је гравитација најслабија (и где су истраживачи имали најмању тежину).

Џим ел Халили реконструише и револуционарне експерименте које је спровео Галилео Галилеј да би измерио гравитацију. Наратор истражује и најновије научне продоре, гравитационе таласе, мрешкања у далеким пространствима Универзума, и испитује како недостатак гравитације утиче на астронауте.

Осим тога, Џим је испратио и дизајн апликације за паметне телефоне коју су волонтери користили да демонстрирају како гравитација утиче на брзину протицања времена и чини да старимо брже или спорије.

Прва епизода мини - серије "Гравитација и ја" на програму је у суботу, 29.02. У 14.00

Емисије одабрала Марија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар