Еду глобал

У контексту борбе против климатских промена свет тежи да до средине века достигне нулту емисију штетних гасова.

Холандија, на пример, намерава да до 2050. године у потпуности пређе на циркуларну економију. Који су највећи изазови у области зелене енергије на путу остваривања циља нулте емисије штетних гасова сазнајемо у разговору са prof. dr Willibrordus Petrus Maria van Swaaij, врхунским холандским стручњаком из ове области.

Последице климатских промена су све веће и разорније. Због пораста нивоа мора услед глобалног загревања, Индонезија планира да пресели главни град Џакарту. Експерти су проценили да би 40% овог града могло завршити под водом у року од 30 година.

Бацање хране је нарастајући проблем у развијеним земљама, те приказујемо примере одличних иницијатива усмерених против овог негативног тренда. Квргави парадајз, савијени краставци и љута паприка постаће чешћи призори у данским супермаркетима након што је управа великог трговинског ланца постигла договор са два добављача да их неће убудуће избацивати из својих залиха. На овај начин, преко 370 тона "ружног" поврћа спасено је у последње две године. У другом делу Европе, у централном делу швајцарског града Давоса, људи стоје у дугом реду за оброк. Биће послужени остацима хране из 12 различитих хотела у Давосу. Остатке по хотелима прикупљају волонтери. Реч је о храни која није била послужена гостима али су, наравно, изузете кварљиве намирнице. Ова храна се не наплаћује осим ако корисник не жели да остави добровољно новац у каси.

Научне студије су показале да ветропаркови делују негативно на птице. Екипа "Еду глобала" истраживала је да ли постоји начин да се настави производња ове врсте зелене енегије али без штетних последица по биодиверзитет?

Пас по имену Марио придружио се акцији чишћења планете од пластичног отпада. Пас скупља пластичне боце које су неодговорни људи оставили у шуми у провинцији Лубуш на западу Пољске.

Овај четвороножни еколог је заједно са власником Мариусом Маминским очистио преко 3 хектара шуме. Марио своју еко активност доживљава као игру док његов власник са задовољством дели своје искуство у примени необичних метода за очување наше планете што чистијом.

Уредник серијала: Јелена Радовић Јовановић

Водитељ емисије: Наташа Нешковић

број коментара 0 Пошаљи коментар