Поремећаји личности

Шта су поремећаји личности? Како настају? Ко је склон да их развије? Да ли су подједнако заступљени код оба пола? На који начин да их препознамо и третирамо? Зашто и јунаци великих књижевних дела, али и они на великом платну често имају неки од ових поремећаја и постоји ли пут од мудрости до лудости?

Параноидни, шизоидни, нарцистички, али такође и опсесивно-компулсивни, гранични и многи други. Све су то поремећаји личности. На листи менталних поремећаја налазе се негде између неурозе и психозе и нико није имун на њих. Људи са овим поремећајима су препознатљиви по проблематичном односу са другим људима: лако се посвађају или не умеју да се заузму за себе, преплашени су или с друге стране веома манипулативни, имају неконтролисане реакције, а неки од њих увек друге окривљују за све. По социјалном понашању, начину размишљања и испољавању емоција одскачу од већине у свом окружењу.

Здраву личност карактерише доследност, јединственост и особеност понашања. Међутим, како онда долази до њеног поремећаја? Да ли је то последица средине, генетике, неуробиологије или ту има свега и како да их третирамо? То ће нам током емисије објаснити - лекар специјалиста психијатрије Др Снежана Јапалак, генетичар др Јелена Карановић, научни сарадник на Биолошком факултету и неуробиолог др Марјана Бркић из Центра за промоцију науке. Наша фотеља ове недеље намењена је некоме, ко ће нас као психијатар и психотерапеут, упутити у тајне невербалне комуникације - др Зоран Илић. Показаће нам како да тумачимо људе кроз њихове покрете и да у складу са тим прилагодимо своје понашање.

За елементима наше данашње теме трагаћемо и у свету књижевности и филма. У томе нам током емисије помажу проф. Др Зорица Бечановић Николић и филмски критичар Ђорђе Бајић.

Осим што ћемо нашу тему илустровати добром музиком, имаћемо госте из света глуме који ће нам кроз одломак из предстве "Ричард III" помоћи да је боље разумемо, али и stend-ap комичара. Придружите нам се!

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: Ивана Миленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

број коментара 0 Пошаљи коментар