Културни центар

У последње време је наш позоришни живот обележила појава мноштва представа које су настале према прозним књижевним делима, домаћим и страним, савременим и класичним: "Арзамас", "Осама-Касаба у Њујорку" и "Феликс" на сцени Звездара театра, "Семпер идем" у Народном позоришту Сомбор, "Петријин венац" и "Хомо фабер" у Атељеу 212, и низ других.

 

 

Тренутно се у Атељеу 212 припрема представа "Дабогда те мајка родила", према роману Ведране Рудан, док у Београдском драмском позоришту теку припреме за "Читача", према роману Бернхарда Шлинка. Ова појава намеће бројна питања, између осталих: Да ли је прозна књижевност данас изазовнија од драмске? Да ли имамо кризу драмске књижевности? Да ли позоришни аутори користе успех књижевних дела, како би привукли у позориште још ширу публику?

На ова питања одговарају драматурзи и драмски писци Ивана Димић, Коста Пешевски и Федор Шили, позоришна критичарка и драматуршкиња Александра Гловацки и позоришна редитељка Татјана Мандић Ригонат.

У емисији истражујемо и разлоге популарности драмских текстова Николаја Кољаде, поводом премијере "Лажљивице" у Атељеу 212, критички се бавимо филмом "1917" Сема Мендеса који је обележио овогодишње трке за светске филмске награде, као и књигом "Избледеле душе" Младена Јаковљевића.

Осврнућемо се и на премијеру Пучинијеве опере "Мадам Батерфлај" у Народном позоришту у Београду, представу "Новосадски омнибус" у Српском народном позоришту у Новом Саду, као и на концерт белоруског алтернативног рок бенда "Молчат Дома" у клубу Драгстор. Јубилеј је посвећен стошездесетогодишњици од рођења Антона Павловича Чехова, а Феномен музеотерапији.

Гост Танке линије је Роберт Бошковић, редитељ из Хрватске који је боравио у Београду, поводом рада на представи "Веселе удовице" у Мадленијануму.

Централна гошћа емисије је глумица Горица Поповић.

Уредник серијала Данијела Пурешевић

Уредник емисије Ана Тасић

Редитељ Иван Буквић

Монтажер Горан Мијић

Аутори рубрика: Марија Ненезић, Ана Тасић, Драгана Пантић, Јасмина Мијић, Зорица Којић, Иван Велисављевић

Новинар Јелена Виденовић

Водитељ Жељко Максимовић

број коментара 0 Пошаљи коментар