Мира Адања Полак: Ексклузивно

Рука Јована Крститеља

Пре тачно 25 године снимљена је емисија о Руци Јована Крститеља на Острогу у Црној Гори. Од тада па до ових дана многе приче су се испредале око ове значајне реликвије.

Са принцезом Јелисаветом Карађорђевић сам 1995. године била на Цетињу и Острогу и тада разговарала са људима који су испричали оно што знају о Руци Јована Крститеља. Ова важна реликвија вековима је скривана и чувана.

Рука Јованова чувана је у царској Русији све до Октобарске револуције када ју је Марија Фјодоровна, данска принцеза и мајка Николаја Другог Романова, однела у Копенхаген. Руски митрополит ју је потом у знак захвалности Србији која је примила руске имигранте даровао краљу Александру Првом Карађорђевићу.

Чудотворна рука је 1941. пред немачком окупацијом склоњена у манастир Острог, а потом пребачена у државни трезор где је провела 40 година.

Године 1993. пребачена је на Цетиње и откривена верницима. Рука Светог Јована Крститеља је 2013. била изложена и у Нишу поводом прославе годишњице Миланског едикта којим је цар Константин 313. године признао хришћанство. Године 2006. обишла је многе градове у Русији, Белорусији и Украјини где су јој се верници поклонили.

Десна рука Јована Крститеља данас се као највећа реликвија чува у Цетињском манастиру.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]