Театрологике: Андраш Урбан

Андраш Урбан је један од најоригиналнијих редитеља овог региона. Његов театар је ангажован, усмерен према савременим друштвеним темама. Позоришна режија је за њега платформа за критику и особен уметнички израз. Стручњаци се слажу да Урбаново дело представља јединствену појаву у нашој новијој позоришној историји.

Рођен је у Сенти, где је завршио основну и средњу школу. У родном граду већ са 17 година организује прву креативно-уметничку радионицу за позоришне представе у којима се појављује као писац сценарија, редитељ и глумац. Затим, са вршњацима оснива уметничку групу AIOWA. Учествује на бројним семинарима и стручним усавршавањима где стиче знања из области савременог сценског изражавања која ће му бити од велике користи приликом грађења успешне позоришне каријере.

Студирао је на Академији уметности у Новом Саду, у класи Влатка Гилића и режирао у Народном позоришту у Суботици. Деведесетих напушта студије и враћа се у Сенту да би током 2000-те године дипломирао у класи Боре Драшковића. По завршетку студија почиње његов професионални ангажман у позоришту Костолањи Деже у Суботици чији је директор, а руководи и Desire фестивалом.

Богат редитељски опус Андраша Урбана сведочи о његовом разноликом интересовању. Награђен је бројним и значајним наградама на позоришним фестивалима као што су БИТЕФ, Фестивал алтернативног театра Мађарске, Стеријино позорје, Инфант, МЕСС. Треба издвојити признање Јасаи Мари која се додељује као најзначајнија награда Мађарске за позоришну уметност и Награду Бојан Ступица коју додељује Савез драмских уметника Србије, а намењена је  најбољим редитељима.

Серијај Театрологике је феализован у Хартефакт продукцији.

Аутор и сценариста: Оливера Милошевић
Извесни продуцент Селена Плескоњић
Сниматељ Владимир Ђурић
Монтажа Богдан Чургуз
Режија Срђан Ћешић

број коментара 0 Пошаљи коментар