Арт зона: Ко се боји Ај Вејвеја

"Ко се боји Ај Вејвеја?" наслов је кратког документарног филма из 2011. године, који осветљава деловање једног од најпознатијих и најконтроверзнијих савремених светских уметника, Кинеза, активисте и дисидента, чији ангажовани рад већ годинама изазива велику пажњу.

Ај Вејвеј, рођен је у Пекингу 1957. године. Његов отац био је признати песник, који је због својих десничарских схватања, заједно са породицом, послат у радни логор. Тек после смрти Мао Це Тунга, 1976. породица се враћа у Пекинг.

Ај Вејвеј студије започиње у Пекингу, а наставља у Сједињеним Америчким Државама. Године 2005. започиње своје активистичко деловање посредством интернета, 2008. сарађују у изградњи Олимпијског стадиона у Пекингу. Те исте године, након разорног земљотреса у Сечуану, покреће грађанску иницијативу за истраживање одговорности владе, као и државне корупције и угрожавања људских права. Улази у сукобе са полицијом, чему је уследила и затворска казна. После готово три месеца проведена у затвору, у јуну 2011. пуштен је на слободу.

Године 2015. допуштено му је да напусти Кину. Одлази у Берлин, где је живео до септембра ове године, када одлази у Кембриџ, у Великој Британији.

У уводном делу емисије његов рад и позицију говора тумаче др Маја Ћирић, независна кустоскиња и теортичарка уметности, и визуелни уметник Вук Видор.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић

Режија: Марко Шотра

 

број коментара 0 Пошаљи коментар