Европа и Срби: Примарна превенција кардиоваскуларних обољења

Академик Миодраг Остојић је међу најистакнутијим српским кардиолозима са огромним угледом у међународној стручној јавности. Деценијама је био водећи кардиолог у Клиничком центру Србије. Нема значајнијег светског кардиолошког удружења чији није члан.

Мало је познато да се академик Остојић, сем секундарне и терцијалне, одувек бави и примарном превенцијом кардиоваскуларних обољења. Управо је примарна превенција кардиоваскуларних обољења тема дводелног разговора са професором Остојићем. Овакав разговор је посебно значајан у светлу чињенице да је Србија на неславном, веома високом месту, у Европи и свету, када су у питању кардиовацкуларне болести.

Имаћемо прилику да сазнамо многе податке, из најновијих светских студија, које се баве најозбиљнијим факторима ризика. Многа сазнања до којих су научници дошли у претходних неколико година, из основа мењају поглед на исхрану, кретање, стрес, пушење и конзумацију алкохола. Способност професора Остојића да лаицима приближи и објасни суштину научних сазнања у овом интервјуу долази до пуног изражаја. Једноставност и свакоме разумљив колоквијални говор - уз позивање на водеће светске студије - омогућиће гледаоцима да чују и разумеју најновије препоруке Светске здравствене организације за здрав живот, превенцију болести и унапређење квалитета живота.

Уредник, сценариста и водитељ: Војислав Лалетин

 

број коментара 0 Пошаљи коментар