Културни центар

У Фокусу новог издања Културног центра је један јубилеј, тридесет година од пада Берлинског зида.

Крај биполарног светског поретка значио је увод у један нови поредак који је за једне требало да буде испуњење сна о слободи док су други указивали на опасност од процеса глобализације. Одговор на питање шта су биле наде и очекивања а какве смо резултате добили на пољу културе и уметности, у подручју борбе против цензуре и на пољу личне и колективне еманципације у условима скоро доминантног либералног капитализма, у емисији доносе новинар и књижевни преводилац Драгослав Дедовић, историчар Станислав Сретеновић и уметник Милован Де Стил Марковић.

Гост Београда је фотограф и антрополог Фредерик Бренер и за Културни центар говори о свом раду и схватању личног и колективног идентитета у условима непрекидних кретања и промена.

Књижевни преводилац Зоран Пауновић говори о песничком опусу Боба Дилана, представљамо анимирану верзију необичног живота познате породице Адамс, изложбу дидактичких скулптура Марка Црнобрње, књигу Ивана Чоловића Слике и прилике која је овенчана новоустановљеном наградом Дома културе Студентски град за најбољу нефикционалну прозу, говоримо о могућој реафирмацији "новог брутализма" у позоришту, подсећамо на лик и дело Чарлса Буковског а за нашу рубрику Танка линија говори редитељ Владимир Блажевски.

Разговор недеље водили смо са Браниславом Јаковљевићем, предавачем на катедри за позориште и студије извођења универзитета Станфорд у Калифорнији.

Уредница серијала: Данијела Пурешевић
Уредница емисије: Марија Ненезић
Креативни директор: Борис Миљковић

број коментара 0 Пошаљи коментар