ТВ Театар: Краљ Иби

Инспирисан ликом свог професора физике, Алфред Жари написао је комад Краљ Иби. Ова фарса која говори о човеку опседнутом влашћу и моћи (неизбежно је поређење са Шекспировим Магбетом) означила је почетак авангарде.

Жаријев комад, са великим успехом, режирао је у Атељеу 212 1964. године Љубомир Муци Драшкић. Представа се на репертоару одржала наредних 14 година, стекла култни статус и постала једно од обележја овог позоришта, чији се репертоар иначе од самог оснивања базирао на откривању нових театарских језика и израза.

Визуелно упечатљива и стилизована, Драшкићева представа остаје упамћена пре свега по маестралној улози Зорана Радмиловића, који је тумачио лик Ибија.

У суботу 16. новембра, гледаоци ТВ Театра имаће прилику да се подсете телевизијске адаптације ове представе, која је снимана у студију Телевизије Београд 1973. године.

Улоге: Зоран Радмиловић, Маја Чучковић, Милутин Бутковић, Татјана Бељакова, Никола Милић, Петар Краљ, Боро Стјепановић, Ташко Начић, Зоран Ратковић, Божидар Павићевић, Дејан Чавић, Александар Груден, Никола Милић

Уредница ТВ Театра: Тамара Барачков

број коментара 0 Пошаљи коментар