Театрологике: Тања Шљивар

У овој епизоди серијала Театрологике говори драмска књижевница Тања Шљивар.

Рођена је 1988. године у Бања Луци. Завршила је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду и примењене позоришне студије у Гиесену, у Немачкој. Још као студент добила је Награду Слободан Селенић за најбољи дипломску драму и Награду Борислав Михаиловић Михиз за драмски опус. Стеријину награду добила је за драму "Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали". Тренутно је у Атељеу 212 на репертоару њен комад "Режим љубави" а у ужичком Народном позоришту драма "Као и све добре девојке".

Паралелно се њена каријера развија и у немачким позориштима. Недавно је поднела оставку на место директора драме Народног позоришта у Београду. Ових дана је у Дојчес театру у Берлину премијерно изведена њена драма "Режим љубави".

Тања Шљивар је део изузетне српске драмске школе у којој свака нова генерација има по неког вансеријског претставника. Иза њених комада стоје подробна научна и социјална истраживања. Из таквог знања она пише фрагментарне драме сачињене од монолога и маестрално варира, анализира, коментарише и критикује различите појаве присутне у савременом свету и проблеме у успостављању комуникације међу људима. Ликови су, често усамљени мушкарци и жене који вапе за љубављу.

Аутор и сценариста Оливера Милошевић
Извршни ородуцент Селена Плескоњић
Сниматељ Владимир Ђурић
Монтажа Богдан Чургуз
Редитељ Срђан Ћешић
Серијал је настао у продукцији Хартефакта.

број коментара 0 Пошаљи коментар