Свет беле коцке

Серијал Свет беле коцке у продукцији Културно-уметничког програма РТС-а на комплексан начин представља различите феномене и аспекте функционисања савремене визуелне уметности.

Емисије су реализоване захваљујући сарадњи са кустоскињом Биљаном Ћирић, Асоцијацијом Шта кустосирање може/треба да буде (WCSCD) и магазином за савремену уметност Супервизуелна. Трећа емисија носи назив Институционални контексти и публици покушава да предочи друштвене оквире настанка и развоја уметничких институција у савременом смислу, али и начине на које глобални политички, економски, културни и технолошки вредносни системи утичу на коренито преиспитивање улоге и значаја институција данас. Посебан сегмент емисије односи се на Београд и институционални оквир у региону из перспективе стручњака из иностранства.

О томе какав приступ уметности институције негују, како се одређују према колонијалној историји и захтевима нашег времена, и какву визију будућности нуде у трећој емисији говоре Доротеа вон Хантелман, професор на Универзитету у Каселу, Хоу Ханру, уметнички директор МAXXI музеја у Риму, Антарикса, оснивач KUNCI - Центра за културолошке студије у Индонезији, Ивет Ћурлин, чланица кустоског колектива Шта, како и за кога из Загреба и кодиректорка Кунстхалеа у Бечу, Марија Линд, директорка Тенста Констал у Стокхолму и Елена Филиповић, директорка Кунстхалеа у Базелу.

Уредник и сценариста: Снежана Стаменковић
Редитељ: Марко Шотра

број коментара 0 Пошаљи коментар