Трезор: Пламен А/В баштине

Са Горданом Ђурђевић у посети првом Студију Телевизије Београд

Гордана Ђурђевић, дипломирана пијанисткиња и музички уредник, свој први професионални ангажман имала је у музичким школама "Јосиф Маринковић" и "Војислав Вучковић". Сасвим случајно, овај посао заменила је телевизијским, али, како сама каже, од деце није побегла, јер је у Редакцији дечијег програма добила и свој први музички задатак: Портрет Бисерке Цвејић. Музичким портретима Гордана је наставила да се бави најпре у циклусу емисија Портрети музике и музичара, а касније и у другим приказима композитора, извођача, уметничких епоха и стилова. Истовремено, шездесетих година је музички сарадник у Драмском програму, и у другим телевизијским програмима и жанровима. О свом телевизијском животу, Гордана Ђуређевић говори са љубављу, стичући лепоту и значај овог посла којим се бавила од 1962. до 1991. године.

Још од времена римског - Гордана Ђурђевић пионир је Телевизије Београд, а на питање сећа ли се када је то почело, она са осмехом одговара "Још од времена римског", јер јој се њен радни телевизијски стаж, а нарочито сабирање свих уредничких и ауторских емисија, серија, музичких консултација, па свих набрајање сарадника, уредника, редитеља, музичаре са којима је радили, делује тако да је за то могуће био потребан период од Римског царства до данас. А Гордану памћење служи тако да се цела историја Музичке редакције може писати по њеним исказима. Тако и тече овај помало сетни разговор за "Трезор", понекад са сузама било да је због смеха или туге. Свему томе доприноси и само историјско место, јер ту још увек има толико детаља из "римских времена" који умножавају разноврсна сећања, јер зграда нашег првог телевизијског студија у Србији, још увек, срећом, одолева зубу времена и људском нагону за променама.
- Учесници: музички уредник Гордана Ђурђевић, саговорник Бојана Андрић
- Уредник истраживач Маријана Цветковић; сниматељ Душан Живковић, асистент Иван Васиљевић, сниматељ звука Горан Штифанић, микроман Јелена Вацић, расветљивач Синиша Косић, организатор Гордана Грдановић, монтажер Нада Додиг Зилџић, аутор Бојана Андрић
- Снимано 11. априла 2019, премијерно емитовање; Редакција за историографију

Уреднички радови  - један могућ избор из дела Гордане Ђурђевић: део снимка из серије Музика и музичари о дечаку Иви Погорелићу из 1969 (сценариста и уредник Гордана Ђурђевић, редитељ Слободан Радовић); део из емисије Романтика у Молу и Дуру серије Видео тилт из 1992 (водитељ Оливер Томић, уредник Гордана Ђурђевић, редитељ Владан Здравковић) два одломка из емисије Музика Јевреја, такође из серије Видео тилт, 1989 (водитељи Владан Ерић и Оливер Томић, уредник Гордана Ђурђевић, редитељ Тања Феро)
- Припремили за "Трезор" Маријана Чутурило, Александар Андријевски, Бојана Андрић
- Премијерно емитовање, Редакција за историографију

број коментара 0 Пошаљи коментар