Студио знања: Обичаји

Како кажу Латини - обичај је дуготрајно и устаљено људско понашање које прати свест о његовом поштовању. Нашу овонедељну тему, обичаје, ми ћемо истражити и богато илустровати, а ви будите и ове недеље уз "Студио знања"!

Обичаји регулишу друштвена понашања, а свака култура има свој обичајни систем, чије нарушавање се кажњава. Бавићемо се и појмовима као што су ритуали и традиција.

Како обичаји регулишу односе у друштву, како психолошки утичу на понашање појединца? Коју су улогу заузели у вери, па и савременој економији? Само су нека од питања на која тражимо одговоре, а у томе ће нам помоћи сјајни гости.

Како обичаји могу постати инспирација у уметности рећи ће нам етнолог и редитељ Младен Милосављевић. Можемо их валоризовати и у туризму, а како - рећи ће нам Љиљана Черовић из Туристичке организације Србије. О овој теми много ће нам открити и антрополог професорка Весна Вучинић Нешковић са Одељења за етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду. Наши гости су и протонамесник мср Миле Суботић, асистент на катедри за Историју српске цркве Православно-богословског факултета у Београд, затим антрополог Марко Стојановић из Етнографског музеја у Београду, али и психотерапеут др Гордана Никић са Факултета за медије и комуникације.

Део наше сценографије овога пута су и лутке са оригиналним српским ношњама из различитих делова Балкана. Више о њима рећи ће нам Жељко Утвар, власник вредне етно збирке која броји чак 3500 предмета уметничке вредности.

Ова емисија неће проћи без музике и игре. Спој традиционалне музике и модерног аранжмана доноси нам позната млада етно певачица Даница Крстић у пратњи Дејана Алексића. Играчи из Културно-уметничког друштва "Талија" представиће нам игре и ношње из различитих делова света - Мексика, Русије и Србије. Гледајте "Студио знања" и видите шта смо ново и лепо припремили за вас.

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

број коментара 0 Пошаљи коментар