Културни центар

Додела Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу изазвала је незапамћене друштвене буре, у књижевним, али још више у политичким круговима, постављајући бројна и сложена питања. Она ће бити у фокусу Културног центра који ће истражити парадоксе овог случаја.

 

 

Због Хандкеових ставова, оспорена је његова заслуга ове награде. Да ли политичке ставове аутора треба одвајати од његовог дела?

Такође, поводом награде је Хандке између осталог изјавио да га Срби воле, али га не читају. Његова дела се не преводе у довољној мери, док се позоришни текстови ретко изводе. Како је то могуће објаснити, у контексту овдашње глорификације Хандкеа?

О томе у емисији расправљају Љубиша Ристић, позоришни редитељ, Дринка Гојковић, књижевни преводилац и Филип Грбић, књижевник.

У емисији ће још бити речи о Фестивалу кореографских минијатура, књизи "Достојевски" Штефана Цвајга, премијери "Иванова" Андреја Жолдака у Црногорском народном позоришту, изложби Бранка Милисковића "Attention!Here I am", Грин фесту, Фестивалу српског филма фантастике, као и о "Маузолеју несавршенства", о коме говоре сликар Славко Крунић и Бил Гулд, басиста групе "Faith No More". Јубилеј је посвећен десетогодишњици од Јунгове "Црвене књиге", а Феномен постхуманизму. Гост Танке линије је Марко Волф, музичар и редитељ из Словеније.

Гост недеље је књижевник Слободан Тишма.

Уредник емисије Ана Тасић
Редитељ Иван Буквић
Монтажер Горан Мијић
Аутори рубрика: Данијела Пурешевић, Марија Ненезић, Ана Тасић, Јасмина Мијић, Христина Василијевић, Јелена Виденовић, Драган Јовићевић
Водитељ Жељко Максимовић

број коментара 0 Пошаљи коментар