Трезор: Сећања

Сећање на Ружицу Варду, први део

Ружица Варда, историчар уметности, секретар режије, реализатор, режисер програма, секретар и уредник часописа "РТВ Теорија и пракса", рођена је 1936. у Београду. Дипломирала је на Филозофском факултету, одсек историја уметности. На програмима Телевизије Београд радила је од 1965. до 2005. као секретар режије, реализатор, режисер програма, а од почетка 70-тих секретар, затим уредник у часопису "РТВ Теорија и пракса", где се кроз сталну рубрику "Времеплов" бавила историјом програма Радија и Телевизије Београд. Преминула је у Београду, 11. август 2019.

Жена око које се све окреће - Своја сећања на недавну преминулу Ружицу Варду пред камерама "Трезора" казивали  су њен друг из гиманзијских дана Петар Станишић, и колеге из два важна периода у њеној телевизијској каријери, Првослав Плавшић, главни и одговорни уредник часописа "РТВ Теорија и пракса" и Слободан Станишић, главни и одговорни уредник "Информатора", листа колектива РТБ. Ружица Варда била је синоним своје гимназијске генерације, активно је учествовала у писању Монографије Пете београдске гимназије и радовала се обележавању шездесет и четири године од велике матуре, која је прослављена раније, управо њој у част. Подједнако важна била је и својим телевизијским колегама, који су на Ружицу увек могли да се ослоне и да рачунају на њен професионални однос према послу.

- Учесници: Првослав Плавшић, новинар Петар Станишић, писац Слободан Станишић, саговорник Бојана Андрић
- Техничко вођство Драган Шуковић и дежурна посада Студија 3, контрола камере Милан Урошевић, сниматељ звука Душан Петровић, дизајнер светла Предраг Мишић, организатор Гордана Грдановић, камермани Слободан Момчиловић, Милан Нешић, Далибор Вучковић; видео миксер Александра Гамбић, редитељ Катарина Рогић - монтажер Александар Андријевски, уредник Бојана Андрић
- Снимано 2. септембра 2019, премијерно емитовање; Редакција за историографију

О ембаргу - Прилог "Трезора" сачињен је од делова две емисије: први део разговора снимљен за серију "Осма врата" уреднице Ане Милићевић са Ружицом Вардом о њеној серији Ембарго, а други део се односи на део из саме емисије Ембарго. Ружица Варда сведочи о настанку серије, о томе зашто је од планираних дванаест урађено само седам, а емитовано само шест епизода. Разлози су били разноврсни, најпре због садржаја, затим због самих редитеља, због политичких алузија, а за неке разлоге ни сама Ружица није до краја успела да пронађе одговор.
- Премијерно емитовано у "Трезору" 24. децембра 2007.

Следе одломци из треће епизоде серије Ембарго, у којој Момо Капор као косценариста и водитељ разговара са редитељем Дејаном Ђурковићем о забранама његових филмова, а и о цензури и самоцензури уопште. Следе инсерти из забрањеног документарног Ђурковићевог филма 19 милиона, из 1963. године
- Премијерно емитовано 19. августа 1994.
- За данашње емитовање у "Трезору" припремили Маријана Чутурило, Александар Андријевски, Бојана Андрић

број коментара 0 Пошаљи коментар