Магазин Србије на вези

У сусрет недељи када славимо писану реч под куполама београдског "Сајма књига", гости емисије Магазин Србија на вези, подсетиће нас на значајне јубилеје из историје Срба.

У славу 800 година СПЦ, књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић, представиће књигу беседа, "На путу ка гори" и четири своја романа у посебној едицији, а која се тичу историје СПЦ и борбе за очување православља.

Овај месец протиче у знаку одржавања манифестације "Дани Србије и Српске у Аустрији". У исто време, у Београду су потписани споразуми о сарадњи Српског просветно културног друштва "Просвјета" из Беча и Задужбина, Вука Караџића и Доситеја Обрадовића. Гост емисије Срђан Мијалковић председник "Просвјете" из Беча.

У сусрет великом догађају у Темишвару, Манифестацији духовности, културе и филма, 11. децембра, када ће српска заједница обележити више значајних јубилеја из историје Срба (800 година СПЦ, 630 година од Косовског боја и 20 година од бомбардовања Србије), гости емисије Миленко Лукин и Љубица Попадић из културног удружења "Бели багрем" из Темишвара, представиће велики пројекат на коме су радили четири године, а који је укључио и децу из српске гимназије "Доситеј Обрадовић", КУД-а "Свети Сава" и румунску омладину.

Монографија "Маузолеј несавршенства" сликара Славка Крунића, чији је аутор текста Billy Gould, басиста бенда "Faith no more", биће представљена најпре на франкфуртском сајму књига 16. октобра, а онда и у Србији. Гост Магазина Србије на вези биће Славко Крунић, препознатљив по врло сликовитим и сатиричним портретима.

О паралелама три призната српска сликара, Јованке Станојевић, Мирослава Лазовића и Станка Зечевића, у галерији "Прогрес" у Београду, где су изложили своје радове, говоре аутори и Оливера Вукотић, аутор изложбе. Тамо нас води, Вања Васић.

Музички гости, гитариста Немања Богуновић и солиста народне музике Чеда Марковић.

Уредник Сузана Гвозденовић Пузовић
Редитељ Драгица Гачић

број коментара 0 Пошаљи коментар